×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

1.8.2023

Léto v Libereckém kraji

Pokud přemýšlíte, jak strávit letní prázdniny, nezoufejte, máme pro vás několik tipů na zajímavá místa a výlety, které můžete v našem kraji podniknout. Naši cestu krajem započneme aktivně. Krásy skalních měst Českého ráje přitahují pozornost turistů už víc než sto let, a to také i horolezců. Nejlepší výhled na Český ráj je z vrchu skalní věže. Pokud máte rádi pocit překonávání sami sebe, zabalte si horolezeckou výbavu a vystoupejte na jeden z vrcholů skalního města. V Českém ráji vám nabídneme i ferratové lezení, a to po Via ferrata Vodní brána, která leží nad nádherným údolím řeky Jizery se známou Riegrovou stezkou, kterou mohou zvolit naopak turisté, kteří horolezectví neholdují. Necelých 5 kilometrů údolím Jizery je úžasnou příležitosti, jak si vyvětrat hlavu a připravit se na letní turistickou sezónu.

Prachovské skály. Foto Jakub Podobský

Výhledy ze skalních věží jsou opravdu krásné, ale tento druh adrenalinu není pro každého. Nemusíte si však zoufat, protože nezapomenutelné výhledy se nachází i v Jizerských horách a zde si pro výhle y z ptačí perspektivy nemusíte odírat ruce. Jizerské hory nabízí mnoho kouzelných skalních vyhlídek a rozhleden. Takže sbalte batoh, tentokrát bez horolezeckého náčiní, ale s pořádnou zásobou jídla a pití, protože vyrážíme na túru.  Skalní vyhlídky jako Paličník, Ořešník nebo Frýdlantské cimbuří vás zaručeně nezklamou. Zároveň se všechny nacházejí v severní části Jizerských hor v okolí města Hejnice. Naplánujte si tak celodenní výlet, na kterém navštívíte všechna z nich a třeba i nějaké další. Než z Hejnic odjedete, nezapomeňte se mrknout na místní klášter, kde se můžete občerstvit v klášterní restauraci a prohlédnout si místní interiéry. Kdybyste si výlet chtěli prodloužit, a nakonec zůstali i v klášterním hotelu, tak by to pro nás nebylo žádným překvapením, protože klášter je opravdu nádherný.

Hejnice. Foto: Petr Bíma

Hejnice. Foto: Petr Bíma

Přírodu už máme odškrtnutou a teď se podíváme na jednu letní novinku v Libereckém kraji. Jabloneckou rozhlednu s restaurací a hotelem Petřín. Zrekonstruovaná rozhledna se otevřela návštěvníkům letos poprvé a po zdolání rovných 100 schodů se vám naskytne výhled na Jizerské hory, Krkonoše, ale také Lužické hory. Když už budete v Jablonci neměli by vám v batohu chybět ani plavky. Předpověď počasí: vedro. Po návštěvě Petřína se vykoupejte v Jabloneckém moři – přehradě Mšeno a po koupačce navštivte jednu z místních kaváren. Doporučit můžeme například HUGO kavárnu nebo La kavárnu ve kterých se budete cítit příjemně a útulně. Kolik času zde strávíte je na vás, ale výborná káva je zaručená. V Jablonci je ale mnoho dalších aktivit, které vám vykouzlí v letních dnech úsměv na tváři, tak buďte průzkumníci a objevte nějaké místo, které bude jak dělané jenom pro vás.

Jelikož letní měsíce jsou měsíce bez stresu, pohody, a hlavně bez školy, nemohli bychom zapomenout ani na naše nejmenší. A že aktivit pro ně máme v našem kraji spoustu. Bobové dráhy, zábavní centrum Babylon, Dinopark, Ekopark, vědecko-zábavní centrum iQLandia, Lanové parky. Ještě nejste vyčerpáni? Lunapark, Aquapark a když už jsme u té aktivní dovolené, tak i plno naučných stezek pro děti. Vydat se tak můžete například do Příhrazských skal. Dětská naučná stezka Příhrazskými skalami vás od hradu Valečov provede ke zřícenině hradu Klamorna, dále okolo Drábských světniček ke Krásné vyhlídce, kde se vám naskytnou opravdu krásné výhledy. A vychutnávat si je můžete i s jídlem na talíři, jelikož zde je restaurace nabízející mnoho lahůdek, po kterých budete po tomto výletě toužit. Odtud už se budeme vracet zpět k hradu Valečov přes vyhlídkové místo a vesnickou památkovou rezervaci Mužský. Okruh má 9 kilometrů a dospělému člověku trvá zhruba 3 hodiny. Dětskými krůčky počítejme tedy 5-6 hodin. 

Hrad Valečov. Foto: Jan Frýba

Hrad Valečov. Foto: Jan Frýba

Doufáme, že léto u nás strávíte přesně tak, jak si představujete. Ať už aktivně v horách nebo odpočinkově například u jabloneckého moře, či na Mácháči. Další tipy na výlety načerpáte na našich sociálních sítích, kde nás najdete jako REGION Liberec, ať už na instagramufacebooku nebo našich webových stránkách.

Pošli dál

26.7.2024 - Jablonecká Perle 2024 rozzáří Jablonec!
28.6.2024 - PŘIDEJTE SE K ORGANIZÁTORŮM LETNÍ JIZERSKÉ 50, STAŇTE SE…
26.6.2024 - Na Královce se nudit nebudete v zimě ani v létě
24.6.2024 - Naplánujte si výlet do Jizerek a vyhrajte startovné na 58.…
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 58. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

9. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

JIZERSKÁ 25

8. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

ČT JIZERSKÁ 10

8. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

7. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

6. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

ČSOB Jizerská 17

6. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

7. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

ORLEN SPRINT

7. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Freelo
    Smartemailling

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul