19.1.2023
Grant Thornton: DEVATERO DETAILŮ JIZERSKÉ PADESÁTKY
Pětapadesát let se píše historie Jizerské 50. Za tu dobu proletěla trasou řada mýtů a pověr. My v Grant Thornton jsme jim chtěli přijít na kloub, proto jsme oslovili ty nejpovolanější, členy Klubu mistrů, kteří mají nejvíce účastí ze všech a nechali jsme si poradit, jak se detailně na slavnou Jizerku připravit a na její mýty vyzrát.
- Pořádně se vyspím
Mýtus: Spánkový deficit z pracovního týdne doženu pořádně dlouhým spánkem těsně před závodem. Budu jako rybička.
Profi tip: Pro spánek je nejdůležitější pravidelnost, tma a správná teplota. Dvanáctihodinovým spánkem před závodem tělu nepomůžete, ba naopak.
- Dopravím se bezpečně a včas
Mýtus: Na českých horách mě nemůže nic překvapit. Nenechte se mýlit.
Profi tip: Čerstvě napadaný sníh, kolona při vjezdu do Bedřichova, hledání parkovacího místa. Překážet na cestě na start může být celá řada. Nepodceňte nic, vyrazte do Bedřichova včas, ať stihnete start své vlny.
- Nepodcením počasí
Mýtus: Když ráno vyjíždím se sluncem v zádech, tak na mě počká i na vrcholcích Jizerek. Nic mě nemůže překvapit.
Profi tip: Horské počasí je nevyzpytatelné a horské vánice již zaskočily nespočet ostřílených lyžařů. Naštěstí se můžete spolehnout na profesionální meteorology, kteří vás nenechají ve štychu.
- Doplním dostatek energie
Mýtus: Dám si jídlo pro pořádného chlapa. Třeba takovou klobásu s křenem. A těsně před startem něco pořádně sladkého, aby mě to nakoplo.
Profi tip: Chyba, to by váš organismus rozhodilo. Základem je vyvážená strava a pravidelné doplňování energie na trase. Nesnažte se na poslední chvíli co nejvíce nacpat s vidinou většího přísunu energie.
- Vybavím se jako expert
Mýtus: Běžky, hole, boty, vázání…stačí mi ty po babičce.
Profi tip: Pokud nechcete jet pouze závod Historických lyžníků, poohlédněte se po něčem modernějším, přeci jen staré dřevěnačky by mohly vypovědět služby už na Nové louce.
- Pečuji o své lyže
Mýtus: Kdo maže, ten jede. Namazat lyže si zvládnu sám, to přece není žádná věda. Když ráno vyjíždím se sluncem v zádech, tak na mě počká i na vrcholcích Jizerek. Nic mě nemůže překvapit.
Profi tip: Teplota sněhu, teplota vzduchu, stoupací vosk, skluzný vosk…také vám z toho točí hlava? Profesionální servismani jsou v přípravě lyží skuteční kouzelníci, však vosky také každý den testují a vyberou vám tak tu nejvhodnější kombinaci.
- Mám uši v teple
Mýtus: Závod poběžím s holou hlavou, zahřeju se ve stoupání.
Profi tip: Bez pokrývky hlavy uniká v chladných podmínkách 40-45 % tělesného tepla. Závoďte v prodyšné čelence a zahřejte si uši před a po závodě v kvalitní čepici.
- Předběhl nebo nepředběhl?
Mýtus: Co si nezaznamenám, to nemám a detaily o svém výkonu nikde nenajdu.
Profi tip: V analýze výsledků najdete spoustu zajímavostí, například svůj výkon v jednotlivých ročnících nebo kolik závodníků jste nechali daleko za sebou. Nemusíte překonávat ostatní, stačí, když překonáte sami sebe!
- Malé detaily vedou dohromady k úspěchu
Mýtus: Vynechám některé detaily, zaměřím péči jen na pár z nich, a to mi zajistí lepší výsledek.
Profi tip: Úspěch je mozaika složená z mnoha detailů. Nelze se soustředit jen na jeden z nich. Na detailech záleží.
Jsme rádi, že součástí našeho týmu jsou členové Klubu mistrů, tedy ti, kteří Jizerskou 50 znají do detailu ze všech nejvíc.