×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

23.8.2024

Michaela Jiráková: Letní Jizerská 50 jako první ultramaratonská výzva

Drobná blondýnka s neuvěřitelným odhodláním a vůlí překonávat své běžecké sny. Míša Jiráková je krásným příkladem toho, co v nás dokáže probudit láska k běhu. Z občasného koníčku bez větších ambicí se postupně stala vášeň a touha zdolávat ty největší výzvy. Přečtěte si ultramaratonský příběh pravidelné účastnice Běhej lesy, která je nově také součástí komunikačního týmu celého seriálu. A nezapomeňte, registrace na letní Jizerskou 50 budou možné i na místě!

Jizerská 50 je moje srdcovka. Nikdy jsem o podobném závodě ani nepřemýšlela, ale jakmile jsem uběhla pražský maraton, věděla jsem, že to určitě není můj poslední, ba naopak. Ta vzdálenost mě nadchla. Já sotva doběhla do cíle svého prvního maratonu a ze všech stran se na mě sypaly dotazy, co dál, co plánuji dalšího, ale já neplánovala vůbec nic. Celý půlrok jsem dnes a denně žila jen pražským maratonem a jeho přípravou. Neřešila jsem co bude dál, nebyla jsem přihlášena na žádný jiný závod, netušila jsem, co ve mě maratonská distance zanechá, jestli ji vůbec uběhnu, jestli budu chtít běhat, a tak tvrdě trénovat dál, protože tyhle vzdálenosti už se bez systematického tréninku neobejdou. Asi nikoho včetně mě nenapadlo, že odběhnu maraton a bude po všem. Stal se přesný opak, mě to nakoplo v tom pokračovat víc a víc. 

Bez velkého váhání jsem ještě s bolavým tělem psala zprávu svojí trenérce, co si myslí o Jizerské 50. Odpověď byla rychlá a stručná.. “jo, to se mi líbí”. A tak se stalo, že jsem se týden po svém prvním maratonu přihlásila na první ultramaraton. Od začátku mi to přišlo jako totálně šílený nápad. Nikdy jsem neběhala v horách, většinou jsem trénovala na poli za barákem a posilování taky není zrovna moje silná stránka. Za to moje zapálení, vůle a motivace do všeho, co si umanu, jsou ty nejsilnější stránky, a to bylo rozhodující. Z běhání do kopců jsem měla vždy respekt, ale zároveň mě běh v přírodě moc lákal. Jako všechno ostatní i přípravu na tento závod jsem brala zodpovědně, ale neupínala se na něj tolik, jako na maraton. Závod byl na konci srpna a neplánovala jsem se celé léto soustředit jen na trénink. Začala jsem běhat do schodů, vybíhat kopce, hledat si trasy v terénu, a přestala se bát výškových metrů. V rámci tréninku a lepší adaptace jsem se přihlásila na další dva závody seriálu Běhej lesy, který pořádá i Jizerskou 50. Nechtěla jsem být úplným nováčkem, lákalo mě zkusit závodění v kopečcích a hlavně ráda nasávám závodní atmosféru. “Ještě den před závodem jsem pořád sama nevěřila tomu, do čeho se zase pouštím a co víc, jestli to tentokrát vůbec dám, jestli to uběhnu, jestli jsem si nenaložila moc?” Na tyhle otázky jsem neznala odpověď, ale hlava byla klidná. 

V pátek dopoledne, den před závodem, jsem si odběhla klasický předzávodní trénink, neboli vyladění, a po obědě jsem vyrazila směr Jizerky. Se zastávkou v Liberci na doplnění sacharidů jsem si to namířila rovnou do Bedřichova, kde bylo zázemí a start závodu. Tam si vyzvedla startovní balíček a vyfotila se u legendárního dřevěného nápisu JIZERSKÁ 50, které je mimochodem dětskou prolejzačkou, se svým startovním číslem, o kterém jsem ještě netušila, jak šťastné bude. Na místo činu jsem se vrátila o pár hodin později, tentokrát už s číslem na triku, motýlky v břiše a radostí ze sluníčka, které nikdo nečekal, protože podle všech radarů mělo bouřit a pršet. První znamení, že dneska je ten den. Den, kdy padesát kilometrů odběhnu s takovou lehkostí, že ani do jediného kopečku nezastavím a doběhnu se slzami v očích jako šestá žena do cíle závodu, který jsem ani nevěděla, jestli zvládnu. Ale nebudu předbíhat, protože tomuhle výsledku předcházely přesně 4 hodiny a 25 minut, neopakovatelné, nezapomenutelné a maximálně prožité. 

  

 

Jako první si nechávám udělat tetovačku s trasou, připojím se ke společné rozcvičce a dám si pár rovinek. Těsně před osmou hodinou naviguju rodiče, kde mají stát, a já odcházím do startovního koridoru, kde to všechno za pár minut vypukne. Poslední nádech, tepovka jak raketa, a já překračuju, tedy přebíhám, startovní čáru. Začátek hned do kopce, nespěchám, v klidu se nechám všemi předbíhat, protože vím, že to nic neznamená. Jednou jsem slyšela takovou krásnou a pravdivou větu - “Závod se vyhrává na konci, ne na začátku.” Tím se snažím řídit, a nejen tím, je toho spousta, co si vždy srovnám v hlavě než vyběhnu. Hlavně na dlouhých závodech, kdy není potřeba jen fyzická, ale i ta psychická stránka, to považuji za jedno z nejdůležitějších. Občas se mě někdo zeptá na co u toho myslím, a to je právě to krásný - nemyslím na nic. Žiju tím, že jsem tady a teď. Hned v první části mě čeká nejdelší kopec, nečekaně ho vybíhám a jakmile se srovná, zrychluji s úsměvem na tváři, že jsem ho zvládla celý vyběhnout. Kontroluji tetovačku s trasou, kdy mě čeká osvěžení - a mimochodem, ta tetovačka byl skvělý nápad. Celý závod mě s ní bavil o dost víc a navíc mi skvěle ladila k outfitu. První polovinu závodu vyhlížím v každé zatáčce manžela. Ten mi tentokrát dělá cyklo support, a protože jsme dopředu netušili, kam se s kolem dostane, tak ani nevím, kdy a kde se uvidíme. O to větší mám radost, když ho uvidím, s foťákem a vodou v ruce čeká přímo na Jizerce, kde mám za sebou přesně půlmaraton, tedy necelé dvě hodinky. Vidí mě sice hladovou, ale nadšenou, hlásím dobrý čas i tempo a on mi zase hlásí pozdravy a pusy, co mi posílají všichni na dálku. Vyměníme si jen pár slov, nezastavuji a pokračuji smířená s dalším stoupáním. Ještě živě si pamatuju, jak jsem se do toho kopečku škrábala v zimě na běžkách. Nahoře mě čeká sladká odměna v podobě melounu, na který mám celou dobu šílenou chuť. Doplním s ním cukry, spláchnu žízeň a zaženu svůj melounový hlad...na nějakou dobu. Tedy do další občerstvovačky, kde už se o ně z dálky rovnou hlásím. Za celý závod sním přesně jeden gel a asi kilo melounu. A na téhle melounové vlně si vesele pokračuju.

V prudkém kopci ze Smědavy vidím a rovnou předbíhám po dlouhé době i jiné běžkyně. Zrovna právě ty, které mě na začátku s takovou vervou předbíhaly. To mi dodává sílu, na hodinkách cvaká 30. km a já s podporou v zádech metelim po rovinkách. Nohy těžknou, každý krok bolí víc a víc, ale energie nedochází, a když vidím 42. km, kroutím hlavou ze strany na stranu a začínají mi téct slzy po tváři. Tak jsem se těšila na tenhle moment, právě jsem uběhla svůj druhý maraton, a to mě neskutečně nakopává. Manžel mě doprovodí do posledního kopečku a hned nahoře už ho posílám do cíle, protože vím, že teď už se není čeho bát. V tuhle chvíli mám elánu a síly doběhnout do cíle víc než potřebuji. Když probíhám poslední občerstvovačkou, paní mi jednou rukou podává vodu a druhou mě plácá přes zadek, ať si pospíším. Že jsem totiž jedna z prvních holek, co tudy probíhá, mi ani nestačí říct. Poslední kilometr letím z kopce a maximálně si užívám poslední chvilky na trase. Slzy mi tryskají z očí, rozmazaně míjím svého taťku těsně nad cílem, mává a je pyšnej, že mě vidí, a vidí mě šťastnou, protože pořád běžím. 

Probíhám cílem, stopuju hodinky a držím se za hlavu. Sotva vnímám, že mi někdo pověsí tu zatraceně zaslouženou medaili na krk a slyším mamku, která neví, co dřív. Fotit, objímat, podávat cukry nebo utírat společné slzy. Slova jsou v tuhle chvíli zbytečná. Nával endorfinů mi ale rychle vrací život do žil, a tak mě hned zajímá, jak jsem dopadla. Cestou k tabletům s výsledky už ze sebe sypu, že chci běžet znova. Podle všeho to umístění asi nebude špatný, beru tablet do ruky a napjatě vyťukávám svoje jméno. Vidím svůj výsledek a nevěřím tomu. Vážně jsem šestá žena a čtvrtá ve svý věkový kategorii, tahle informace mě později rozladí o něco víc, když zjistím, že mi na třetí chyběla jedna jediná minuta. 

Kdo by to byl řekl, že si tři měsíce po svém prvním maratonu, zaběhnu hned druhý, ještě o deset minut rychleji a s převýšením několik stovek metrů. Energii ze závodu čerpám do teď a kdykoliv si na něj vzpomenu, usmívám se a vděčím za své rozhodnutí uběhnout Jizerskou 50. Protože právě ta ve mě vyvolala jednu ze životních lásek, lásku k ultra. 

Taky Vás láká zkusit ultramaratanskou distanci? Právě Jizerská 50 je ideální premiéra. Horské ultra v obklopení zeleně, boží výhledy všude kolem sebe, žádné náročné převýšení ani terén, ale běhatelná trasa v silničkách. 

Proběhni trasu ikonické zimní verze Jizerské 50 už zítra a postav se v sobotu 24.8. na start nové výzvy, krásného zážitku nebo prostě závodu, který za to stojí. Registrace bude možná i na místě, více na behejlesy.cz.

Pošli dál

28.8.2024 - Staňte se Worldloppet masterem!
24.8.2024 - Rekordní Jizerská 50 Run! Do Bedřichova dorazilo skoro 3000…
7.8.2024 - Deset důvodů, proč běžet Jizerskou 50 RUN
26.7.2024 - Jablonecká Perle 2024 rozzáří Jablonec!
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 58. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

9. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

JIZERSKÁ 25

8. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

ČT JIZERSKÁ 10

8. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

7. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

6. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

ČSOB Jizerská 17

6. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

7. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

ORLEN SPRINT

7. 2. 2025

  Registrace budou spuštěny do konce léta  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Sport in Art
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Freelo
    Smartemailling

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul