Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

16.1.2024

Jizerská 50 s Preciosou Ornelou

Skleněné medaile ze skla PRECIOSA Traditional Czech Glass™ ozdobí každého účastníka 57. ročníku Jizerské 50. Ze skleněných trofejí se budou radovat závodníci umístění na stupních vítězů.

Poprvé v historii vznikly trofeje a medaile pro účastníky 57. ročníku Jizerské 50 jen kousek od samotného dění závodu. V Desné na úpatí Jizerských hor v areálu ruční sklářské výroby Preciosy Ornely bylo vyrobeno 9 500 medailí pro každého účastníka a 50 trofejí pro vítěze jednotlivých závodů. Zkušení skláři Preciosy Ornely zrealizovali návrhy medaile a trofeje výtvarníka Matyáše Chocholy. Preciosa Ornela, součást Preciosa Group, se tak stala oficiálním partnerem 57. ročníku Jizerské 50.

„Skleněné medaile i trofeje prošly několika výrobními fázemi, od počátečního tvarování skleněné hmoty, přes následné broušení, vrtání, pískování až po finální povrchové pokovení. Každá medaile i trofej vyrobená k 57. ročníku Jizerské 50 je originálem,“ vysvětlil obchodní a marketingový ředitel Preciosy Ornely, a. s. Petr Puš.

Za zhotovením medailí a trofejí stálo mnoho zkušených zaměstnanců Preciosy Ornely. Josef Kruml, pracovník technické přípravy ruční výroby, navrhl a připravil nový proces tvarování medailí a ostatní dílčí výrobní postupy. Návrhům výtvarníka Matyáše Chocholy zajistil výrobní realizaci. Jiří Kobr a Jaroslav Šefr, zkušení skláři, kteří se zasloužili o správné tvarování skleněné hmoty. Lenka Pilařová přenášela výlisky do chladící pece. O opracování polotovaru trofejí a vrtání otvoru do medailí se postaral Lubomír Mičkal. Sámkování dírek neboli úpravu hrany vrtaného otvoru měla na starosti Iveta Třesková. Stanislava Szilágyiová a Bohunka Jakouběová zajistily maskování medailí a trofejí před pískováním. O pískování medailí a trofejí se postarala Martina Sochorová. Dana Rampouchová garantovala výslednou kvalitu výrobků.

Vzhled medailí umocnila povrchová úprava v barvě Aurora Borealis, která má, podle českého umělce Matyáše Chocholy, zvýraznit magický zážitek večerních světel vrhajících do sněhu dlouhé a barevné stíny. Navíc medaile bude navlečena na speciální stuze, která bude imitací horolezeckého lana, čímž všichni společně vzdávají hold vzpomínce na horolezce z expedice Peru 1970. Někteří z těchto horolezců stáli u zrodu Jizerské 50, která se tak pouze přirozeně stala memoriálem na jejich počest.

Ze skleněných trofejí se budou radovat závodníci umístění na stupních vítězů. Trofej opět navrhl Matyáš Chochola ve spolupráci s umělecko-sportovní platformou Sport in Art. Matyáš Chochola zhotovil trofej pomocí sádrového odlitku přímo z lyžařské stopy před startem loňského závodu na 50 kilometrů Jizerské 50. Medaile vznikly v podobném duchu, ale je na nich obtisknuta rozježděná stopa tisíci závodníků. „Dělá nám velkou radost, že špičkoví skláři z jizerskohorské sklárny Preciosa Ornela dokážou zhmotnit umělecké představy Matyáše Chocholy do uměleckého díla, které si do celého světa odvezou nejen ti nejlepší lyžaři a lyžařky planety v podobě nádherných trofejí, ale v podobě medailí i všichni amatérští závodníci, kteří dokončí některý z devíti závodů ČEZ Jizerské 50,“ zdůraznil David Douša z pořádající agentury Raul.

Trofeje pro oceněné v hlavním závodu budou ve třech provedeních. Pro první místo v barvě Alexandrit s povrchovou úpravou pokovením, pro druhé místo rovněž v barvě Alexandrit bez pokovu a pro třetí místo bude trofej bezbarvá v krystalu. Všechny tři ceny mají shodné matované provedení reliéfní plochy.

Pošli dál

29.4.2024 - Jizerská 50 po svých! Troufnete si na letní výzvu?
27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Freelo
    Smartemailling

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul