Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

23.10.2023

Skleněná tradice. Preciosa Ornela ručně vyrobí nové účastnické medaile s uměleckým motivem od Matyáše Chocholy

ČEZ Jizerská 50 s velkou radostí vítá mezi své oficiální partnery Preciosu Ornelu, součást Skupiny Preciosa, která navazuje na staletou tradici sklářského umění v oblasti Jizerských hor. Právě z její dílny vzniknou zcela nové skleněné medaile, které si mnozí z vás v únoru pověsí s hrdostí na krk a poté vystaví ve své osobní síni slávy. Preciosa Ornela ve svých sklárnách chystá také originální uměleckou trofej. Jak medailím, tak trofeji vtiskl podobu multimediální umělec Matyáš Chochola.

Jen stěží byste hledali charakterističtější vzpomínku na Jizerskou 50 než dřinou zaslouženou skleněnou účastnickou medaili. Novou medaili si odnesou úplně všichni, kteří najdou kuráž vydat se do lyžařských stop libovolného závodu v rámci 57. ročníku. Skleněná medaile je tak krásnou památkou a zároveň důkazem, že jste se svého osobního závodu zúčastnili a úspěšně jste dojeli až do cílové rovinky. Preciosa Ornela vyrobí nové medaile podle sklářské řemeslné tradice, díky které získají zcela nový a lokální charakter, na kterém vynikne umělecký motiv od Matyáše Chocholy.

Matyáš Chochola je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, jehož práci jste mohli vidět v řadě významných českých institucí. Jeho umělecký odkaz sahá až za hranice, například do galerií v Itálii nebo Německu. V rámci své tvorby se zaměřuje především na umělecké instalace a performance. Na 56. ČEZ Jizerské 50 se stala objektem jeho zájmu samotná lyžařská stopa, která je hlavní dominantou nových medailí.

Poprvé v historii vzniknou trofeje a medaile pro účastníky Jizerské 50 jen kousek od samotného dění závodu. V Desné na úpatí Jizerských hor v areálu ruční sklářské výroby Preciosy Ornely bylo vyrobeno 9 500 medailí a 50 trofejí. Skleněné medaile i trofeje prošly několika výrobními fázemi, od počátečního tvarování skleněné hmoty, přes následné broušení, vrtání, pískování až po finální povrchové pokovení. Každá medaile i trofej vyrobená k 57. ročníku Jizerské 50 je originálem, vysvětlil obchodní a marketingový ředitel Preciosy Ornely, a. s. Petr Puš.

Ústředním motivem bude autentický umělecký odlitek lyžařské stopy, který byl zhotoven Matyášem Chocholou poté, co se v ní projely tisíce závodníků loňské ČEZ Jizerské 50. Na krk si tedy nebudete věšet jenom kousek skla, ale doslova kus historie Jizerské 50, což potvrzuje svými slovy samotný výtvarník: “V noci po skončení závodu, z odlitku rozbrázděných textur, připomínajících bitevní pole, vznikl otisk pro reliéf medaile. Každý závodník tak dostane to, co sám svým bojem do sněhu otiskl. Medaile je pokovená, což zvýrazňuje magický zážitek večerních světel vrhajících do sněhu dlouhé a barevné stíny.”

Zároveň medaile bude navlečena na speciální stuze, která bude imitací horolezeckého lana, čímž všichni společně vzdáváme hold vzpomínce na horolezce z expedice Peru 1970. Někteří z těchto horolezců stáli u zrodu Jizerské 50, která se tak pouze přirozeně stala memoriálem na jejich počest.

Medaile však nejsou to jediné, co si pro nás Preciosa Ornela připravila. Z její dílny vznikne také unikátní umělecká skleněná trofej pro vítěze navržená taktéž Matyášem Chocholou ve spolupráci s umělecko-sportovní platformou Sport in Art. Bude se jednat opět o odlitek přímo z lyžařské stopy, stejně tak, jako tomu je v případě samotných medailí: “Cílovou koncepcí nové trofeje bylo obohatit prestiž závodu a jeho mezinárodní kontext o kvalitní umělecké dílo, a to zároveň propojit s řemeslnou tradicí výroby skla v regionu.  Tím vzdát hold tomu, co je pro závod nejdůležitější, a s čím se ztotožní každý běžkař a tím je perfektní stopa,” říká Chochola.

Z nového partnerství má radost také zástupce pořádající agentury Raul David Douša: “Dělá nám velkou radost, že špičkoví skláři z jizerskohorské sklárny Preciosa Ornela dokážou zhmotnit umělecké představy Matyáše Chocholy do uměleckého díla, které si do celého světa odvezou nejen ti nejlepší lyžaři a lyžařky planety v podobě nádherných trofejí, ale v podobě medailí i všichni amatérští závodníci, kteří dokončí některý z devíti závodů ČEZ Jizerské 50.”

Jizerská 50 a sklo? To je tradice

Jizerské hory jsou svými sklárnami historicky proslulé a Jizerská 50 bere své účastníky do těchto míst od svého počátku. Sklářskou osadou Kristiánov ležící na úpatí Černé hory závodníci projíždějí v rámci Jizerské 50 už na 5. kilometru. Právě kolem již zaniklé sklárny z 18. století zde vyrostla celá osada skládající se z několika chalup, hřbitova a školy. Od roku 1963 zdejší objekt spadá pod správu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Dnes zde najdete stálou expozici Sklářská osada Kristiánov s trojrozměrným modelem celé osady v době její největší slávy. Expozice je pro veřejnost otevřena pouze v rámci letní sezóny, což je kromě Jizerské 50 RUN dalším důvodem, proč do tohoto kraje zavítat i v letním období.

Trasa Jizerské 50 vás však provede přes ještě jednu historicky významnou, dnes již neexistující sklárnu. V druhé polovině 18. století vyrostla sklářská huť také na Nové Louce, avšak po zhruba 60 letech fungování zanikla a budova byla časem stržena. Vyráběly se zde například skleněné perle, které najdete i v současném sortimentu Preciosy Ornely.

Lokální význam sklářství potvrzuje i bývalá sklárna přímo v Bedřichově z konce 16. století. Sklářská huť nedaleko pramenů Bílé Nisy byla středobodem, který dal postupně vzniknout celé obci Bedřichov. Dnes znáte Bedřichov především jako místo, odkud každý rok vyjíždí tisíce závodníků do stop Jizerské 50, ale na skleněnou historii se zde rozhodně nezapomíná.

Unikátní skleněná medaile a nespočet zážitků může čekat i na vás, stačí se registrovat do jednoho ze závodů Jizerské 50 za nejvýhodnějších podmínek do konce října!

Více informací o Preciose Ornele

Pošli dál

29.4.2024 - Jizerská 50 po svých! Troufnete si na letní výzvu?
27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Freelo
    Smartemailling

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul