Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

12.2.2023

Kasper Stadaas a Magni Smedaas triumfovali na 56. ČEZ Jizerské 50. Do 8 závodů se přihlásilo celkem 9 201 závodníků, loňský účastnický rekord padl

Stejně jako loni překonala ČEZ Jizerská 50 své historické maximum. Letos se vznesla nad všechny vrcholy, neboť do jejích stop vyrazilo 9 201 závodníků! Loňské maximum se zvedlo více než o tisícovku lyžařských nadšenců a pomyslně se tak povzneslo nad nejvyšší horu světa Mount Everest. Prestižní trasu vyprodaného hlavního závodu ovládli norští reprezentanti Kasper Stadaas a Magni Smedaas.

V neděli bylo na bedřichovském stadionu pořádně rušno, závodníci se řadili do stop už od brzkého rána. Ženská elitní vlna ČEZ Jizerské 50 odstartovala těsně před muži a za nimi už následovaly tisíce natěšených hobby běžců, kteří dělají tento závod tak unikátním. První vlny odstartoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Mezi mužskou světovou špičkou bylo hlavní otázkou, zda dosáhne na nevídanou sedmou výhru v řadě v seriálu Ski Classic dosavadní lídr Emil Persson ze Švédska. Vítěz Jizerské 50 z roku 2021 vyhlížel hlavního soupeře v Norovi Adreasi Nygaardovi, ambice na stupně vítězů si dělal také jeho krajan s českými kořeny Max Novak. Všem ale udělal čáru přes rozpočet Kasper Stadaas, který si udržel náskok až do cílové rovinky a finišoval s časem 2:05:50.

Mužský závod měl poměrně tradiční průběh: Kopec za kopcem třídil čelní skupinu, jejíž členové se mohli ucházet o cílový vavřín. Na nejtěžším stoupání na Kneipu jelo na čele 14 závodníků včetně favorita Emila Perssona a obhájce zlata Andrease Nygaarda. Dobrý závod jel i Max Novak, kterému předcházející ročník opravdu nevyšel, ale letos zvítězil na druhé vrchařské prémii.

Zhruba 15 kilometrů před cílem se nečekaně utrhlo duo z týmu Aker Daehlie Hoel a Stian Hoelgaard, ale na vrcholu Olivetské hory je soupeři dostihli. Nato se do toho obul Kasper Stadaas (tým Radge Charge) a větší favority dokonale zaskočil. Vyletěl poslední mírná stoupání na trase a v závěrečném sjezdu si zvládl náskok pohlídat. Hrdinským výkonem si tak dojel pro jeden ze dvou největších úspěchů v kariéře. Ve sjezdu využil dobře připravených lyží a své tělesné stavby také druhý Andreas Nygaard. Bronz si vysprintoval Riege Amund a na aktivního Maxe Novaka zbylo až šesté místo. Z českých reprezentantů brali hezké 20. a 21. místo Jan Šrail a Fabián Štoček.

Mezi ženami visel otazník nad Magni Smedaas, která triumfovala na poslední zastávce SkiClassics, fenomenální Marcialonze. Norka nenechala nikoho na pochybách a dojela si i na ČEZ Jizerské 50 s časem 2:28:44 pro první místo, a navázala tak na svůj triumf z Itálie. “Byla jsem dnes trochu překvapená, ze začátku to bylo opravdu náročné. Poté jsem se ale začala cítit lépe a lépe a mé lyže jely rychleji a rychleji,” smála se v cíli nová šampionka ČEZ Jizerské 50. Dalším želízkem v ohni byla Švédka Ida Dahl, která neúspěšně obhajovala vítěznou pozici z loňského ročníku ČEZ Jizerské 50.

Ženy se musely poprat s měkkým mokrým sněhem, mlhou a vlhkostí. Hlavní favoritka Smedaas jela atypický závod: místo toho, aby si hlídala čelní skupinu s Idou Dahl nebo Emilií Fleten, pohybovala se chvíli za skupinou, další chvíli se ocitla naopak v čele závodu. V úseku kolem Krásné Máří Smedaas využila rychlých lyží a také závětří vítěze sprintu Alvara Myhlbacka, který startoval o čtvrt hodiny později a na trati se s nejrychlejší ženou potkal. Nicméně Karolina Hedenström a Slind Silje Oeyre se držely v těsném kontaktu a nakonec dojely na druhém a třetím místě. Nejlepší Češka Sandra Schützová skončila osmá.

56. ČEZ Jizerská 50 byla zvlášť pikantní pro Nora Morte Eide Pedersena, který v Bedřichově oslavil 100. start v seriálu Ski Classics se symbolickým číslem 100 na své hrudi. “Jsem šťastný, že jsem jako první v historii Ski Classics dosáhl 100. účasti. Doufal jsem ale v umístění na pódiu,” shrnul své pocity v cíli.

Na startu závodu nechyběla ani legendární běžkařka Kateřina Neumannová, která vybojovala pro Českou republiku historicky první olympijské zlato z běžeckého lyžování v Turíně 2006. Veteránka ve středu oslaví životní padesátku, což si opravdu zasloužilo oslavit Padesátkou! Přivítali jsme také další zajímavé osobnosti ze světa sportu, kultury i zdravotnictví. Padesátky se zúčastnili například kardiochirurg Jan Pirk, lékař Tomáš Šebek, hercec Jakub Kohák nebo fotbalisté David Lafata a Bořek Dočkal.

Všichni závodníci se museli popasovat s pošmourným severočeským počasím, které je pro Jizerské hory typické. Mlhavo a vlhko s teplotami lehce nad bodem mrazu, to byl skutečně těžký oříšek pro všechny servismany. Vybrat vosky do těchto podmínek je obzvláště složité, navíc se během jízdy může typ sněhu měnit. Servismani se s tím však vypořádali znamenitě. Přestože výsledné časy byly o poznání pomalejší než loni, viděli jsme další vydařenou ČEZ Jizerskou 50.

 

Pošli dál

29.4.2024 - Jizerská 50 po svých! Troufnete si na letní výzvu?
27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Smartemailling
    Freelo

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul