Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

13.2.2022

Jizerská 50 slaví rekord. Tolik lidí ji v její 55leté historii ještě nejelo!

ČEZ Jizerské 50 se po roční pauze pro hobbíky, kteří jsou duší závodu, vrací v parádním stylu. V neděli nastoupilo do padesátky neuvěřitelných 4 444 lyžařů a celkově se všech závodů zúčastnilo 8 194 nadšenců, čímž se překonal zájem z roku 2020. Takové vítězství se nerodí lehce, ale můžeme bez zbytečného patosu prohlásit: Tahle výhra je všech!

Před začátkem registrace

Taková gigantická akce se samozřejmě neplánuje lehce a její formát ovlivňuje bezpočet vnějších okolností. Kromě politicko-epidemiologických rozhodnutí také samozřejmě hrají roli sněhové podmínky, počasí a především práce organizačního týmu. 

Více jak měsíc před závodem pozorujeme, že se téměř s jistotou chystá přijet kolem 6 000 lidí. To vypadá dobře, bude se ještě mohutně finišovat, vždyť na většině tras zbývá tak třetina volných míst. Poslední ostré smyčky před cílovou rovinkou připravuje Vláda ČR, která má zrušit nařízení povolující start pouze lidem, kteří se můžou prokázat bezinfekčností. Podrobnosti a forma změny ale zůstávají dlouho utajeny, a tak se tápá. Zájem lidí už ale pomalu roste. 

Koukáme na předpověď. Je to divné, ale tento víkend by měl být snad jediný, kdy se má na několik dní v řadě vyčasit. 

Před začátkem výdeje čísel už počet přihlášených není tak daleko k osmitisícovce. Na horách mezitím panuje divoké počasí. Třeba víkend před závodem nasněží v Jizerkách za den dobrých 30 čísel sněhu, aby se na počátku závodního týdne oteplilo nad nulu a sníh se mění v nepříjemnou vatu. Tratě zalévají kaluže. Poslední den před startem programu máme sněhu opravdu dost (na hřebenech přes metr), ale jsou 4 stupně nad nulou a svítí sluníčko. Trošku až příliš jarní atmosféra. Najednou přichází zpráva, že pro závody dětí už není jediné místečko. Budeme jich mít 394!

Vzhůru do stop 

Je pátek a už v 9 hodin startují ti nejmenší. Wax tip pro ně poukazuje na mokrý čerstvý sníh. Skutečně, v noci se déšť změnil na sníh a stopy zapadaly pěti centimetrovou vrstvou sněhu, ale rolba je dává znovu do pořádku. 

Nastupuje třicítka volně, na kterou se přihlásilo na 600 závodníků. Aby se jim hezky jelo, vyjíždějí ve třech vlnách. Předpověď na víkend se ještě vylepšuje. Má být pod nulou a azuro, ani by nemělo na hřebenech foukat. Jak netypické pro Jizerské hory, tohle je hotová Itálie! 

Však také v sobotu ráno na startu panuje neuvěřitelně pohodová atmosféra. Do Jizerské 25 klasikou vyjelo 1105 závodníků a ČT Jizerskou 10 si zkusilo 1383 jednotlivců, z toho 784 členů rodinných týmů. Ti vyjedou na louky kolem Královky a objeví úplně jiný svět, než jaký znají z velkoměst. Odpoledne je pořád nádherě, a navíc se pořádá ještě T-Mobile firemní Jizerská štafeta. Je to  zpestření programu pro spoustu lidí, kteří závodu pomáhají. Jede 57 týmů, což vydá na krásnách 228 účastníků. 

Sobota by tedy byla, teď stačí poladit náladu na neděli. Ladí ji hlavně počasí, které umožní všem jistý odraz. Ráno je to zase elektrizující! Moderátor Adam Nedvídek svými neotřelými glosami leckoho na stadionu odzbrojuje. Až by stálo za to zavést speciálního pracovníka, který by zaznamenával, jaké hlášky z tohoto moderátorského barda vypadly. Jeho kolega Michal Mazač zvládá komunikovat v němčině. Bedřichov se díky němu každou chvilku přesune kamsi na pláně u Seefeldu. Podmínky připomínají mix toho nejlepšího ze Švédska a Itálie. Nacházíme se holt na mapě někde mezi tím…

Parádních 4 444 lidiček se mihne na stadionu v Bedřichově. V 9:10 máme všechny na trati. Všichni jsou v závodě a rekord se tím naplnil. Teď ještě koukat, jak si elitní skupina v čele s Andreasem Nygaardem jede pro traťový rekord, aby toho nebylo málo. Na Nové Louce jim zbývá nějakých 5 minut… Ne, to těsně nevyjde, ale koho by to mělo štvát? 

Važme si toho, že žijeme v tak zajímavé zemi, kde ve velkoměstech panuje jaro, zatímco v nevysokých horách máme severskou zimu. Tahle padesátka se zapisuje do kroniky zlatým písmem a bez patosu si můžeme všichni navzájem pogratulovat. 

Pošli dál

29.4.2024 - Jizerská 50 po svých! Troufnete si na letní výzvu?
27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Smartemailling
    Freelo

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul