Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

14.12.2019

Příběh Marie Šilhové: Poprvé

Mám zmrzlé prsty u nohou, v lyžařské bundě, kterou mám oblečenou přes běžeckou, je mi chladno. To je paráda, říkám si. Ještě jsem ani nevyběhla na trať, a už je mi kosa. Do startu osmé vlny, ze které já vybíhám, zbývá ještě půl hodiny. Na poslední chvíli se snažím paní, co na mě obdivně kouká, darovat startovní číslo, klidně i s běžkami a oblečením, ale nevyšlo mi to. No, tak už asi vážně není cesty zpět.

„To jsi teda machr, to já bych nedal,“ říkalo mi spousta lidí, když jsem jim oznámila, že jsme se s mojí kamarádkou Gábi hecly, že ujedeme Jizerskou padesátku. Úplně jsem moc nechápala, čemu se všichni tak strašně diví. Nějakou fyzičku mám, když ji trochu poladím, stejně jako běžkařskou techniku, proč bych to neujela.

Překvapivé reakce okolí na můj nápad s blížícím se závodem gradovaly, a tak jsem pomalu, ale jistě začala být nervózní i já.

Jenže teď tu stojím na startu a zpátky mě nepustí. A ve chvíli, kdy se zapnu do vázání, stejně jako stovky dalších lidí kolem mě, přepadne mne taková euforie, že mám pocit, že těch padesát kiláků ujedu s prstem v nose a klidně jednou hůlkou zlomenou.

No, tedy takhle… Představte si, že se zhruba tisíc lidí naráz rozeběhne. Zatarasí celou cestu, tempo se ustálí na zhruba čtyři kilometry v hodině, takže vy si jdete krásným vycházkovým tempem a ještě se stihnete kochat krásou Jizerských hor.

Tahle pohodička mi ale dlouho nevydrží. Ačkoliv se celý svůj život snažím sama sobě nalhat, že nejsem soutěživý typ, jen co to můžu někomu natřít, nedá mi to. A tak se jako velká voda snažím provalit přes všechny ty davy přede mnou.

V hlavě se mi rozsvítí kontrolka, že bych měla zpomalit, pokud chci dojet do cíle a v polovině se nezhroutit. Na dvacátém kilometru mám pocit, že jsem vlastně ještě na začátku, vždyť mě ještě více jak polovina závodu čeká.

V tu chvíli poprvé ucítím, jakou nálož moje tělo vlastně dostává. Ač docela trénované, na takový zápřah zvyklé není. Vlastně více než o fyzické síle je to tu o psychice. A tak když začínám propadat trudnomyslnosti, že mi ty běžky trochu podkluzují, že mě bolí bedra, jsem zpocená, a tak je mi trochu chladno, spatřím před sebou vlát starou větrovku. Starou větrovku, kulicha naraženého na půli žerdi – před sebou vidím Sváču.

Jednoho ze čtyř členů týmu Rumový Express, kteří se rozhodli ujet jubilejní, 50. Jizerskou padesátku na starých dřevěných běžkách, v dobovém oblečení. Zatímco on, Bery, Michal a Hejnič startovali z první, druhé a třetí vlny, které si vydobyli za dobré výsledky v minulých ročnících, já z osmé, přesto jsem je stihla dojet, dokonce předjet (o té půlhodinové pauze, co se zasekli na Jizerce, prý nemám nikde mluvit).

Při pohledu na jejich splavené tváře je mi jich až líto a v tu chvíli se skoro až zastydím, že jsem si chtěla vůbec stěžovat, že začínám být lehce unavená. „Vůbec to nejede, ale to nevadí, je to skvělý zážitek,“ říkají mi kluci s úsměvem na rtech a já jim věřím, že si to fakt užívají.

Aniž by to tušili, v tu chvíli mi setkání s nimi posloužilo lépe než jakákoliv energetická výživa, jejíž obaly, odhozené od závodníků přede mnou, se válí všude kolem trati. Tito kluci jsou totiž přesně tím, čím je Jizerská 50 pro všechny „hobíky“, tedy ty, jimž nejde o umístění, ale o závod samotný.

O to si ho náležitě užít. Po zbytek cesty jsem se tedy také snažila vychutnávat atmosféru, která na trati panovala. Vždycky jsem se s někým chvíli vezla, povídala si s ním a poslouchala jeho osobní příběh, proč se vlastně rozhodl Padesátku ujet.

Důvody byly různé: Od heců od kamarádů, přes dárek od manžela k výročí svatby (prý se jí vážně nechtěl zbavit…), až po vyšší psychologické smysly, jako je uzavření jedné životní kapitoly.

Během závodu jsem si uvědomila, že mojí největší motivací, proč závod ujet v co nejlepším čase, je zvýšení mého sebevědomí. Pokud zvládnu tohle, hecnu se a dokončím co nejlepším možným způsobem, dokážu pak vše i mimo stopu. O čemž jsem nebyla vždy úplně přesvědčená.

S lidmi na trati, které jsem viděla poprvé a pravděpodobně i naposledy, jsem se motivovala, podporovala a jeli jsme jako jeden muž, ačkoliv pro každého je to osobní závod. A v tom podle mě, jakožto nováčka Jizerské 50, spočívá to největší kouzlo. Atmosféra. A ačkoliv mi svaly pomalu tuhnou, myslím si, že by se měl člověk neustále zdokonalovat.

A proto si příští rok musím zlepšit čas z 5:42 na 5:00.

 

Pošli dál

29.4.2024 - Jizerská 50 po svých! Troufnete si na letní výzvu?
27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
Zpět na osobní závody Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Freelo
    Smartemailling

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul