Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

8.11.2019

Příběh hlavní rozhodčí: Mysleli si, že to projde

Na Jizerce se skoro vůbec nepodvádí, ale jednou fixlovali dva chlapi obzvlášť důmyslně. A mrzelo mě to o to víc, že jsem oba znala, otce i syna. Bylo to před deseti dvanácti lety, to se ještě vyjíždělo umístění na startu, a v jednom z těch přípravných závodů startoval místo táty kluk, který chtěl v hlavním závodu mermomocí jet z první vlny. Mysleli si, že to projde, že se ztratí v davu. Pak se hájili tím, že si čísla vyměnili omylem, ale věděli, že my víme, že oni vědí. Museli jsme je oba diskvalifikovat.

Občas jednoduše někdo chtěl startovat z výhodnější, dřívější vlny, aby pro sebe urval víc místa, ale to už dnes nejde – správný čas startu hlídá elektronický koberec, zařízení přijímající elektronické impulzy z čipů, které mají závodníci na noze.

Jedinkrát se stalo, že nevyhrál závodník z první, elitní startovní vlny, ale z druhé: V roce 1995 na Padesátce zvítězil Jan Došla z brněnské univerzity. Nikdo to nečekal! Měl startovní čas o pět minut posunutý za první vlnou, takže sice neprojel první cílem, ale dorazil do něj jen o čtyři minuty později než Stanislav Řezáč, nejrychlejší z první vlny. Takže všechny ty televizní záběry prvních běžců v cíli byly k ničemu.

A že by si někdo zkracoval cestu? Dřív to možná někteří z místních, kteří trasu znají jako své boty, za specifických sněhových podmínek dělávali, ale dnes už máme kontrolní elektronické koberce. Všichni závodníci jimi musejí projet. Diskvalifikuje se tedy především kvůli technice na trati – Jizerská padesátka se tradičně jezdí klasicky, bruslit nesmíte, a kontroluje se to jak na občerstvovacích stanicích, tak na tajných místech určených technickým delegátem.

Ale závodníci si na to dávají pozor. K diskvalifikaci pak samozřejmě dochází i v případě, že sami vzdáte někde na Smědavě – a zajímavé je, že oproti mužům vzdává daleko méně ženských, třeba padesátkrát. Ono se neříká nadarmo, že ženská vydrží víc než člověk.

Jednou se nám stalo, že za námi rozhodčími přišel starší pán a ptal se nás: „Děvčata, tak jak to tady všechno probíhá?“ Divily jsme se: „No tak safra, to jedete poprvé?“ A on že jo, že si k sedmdesátinám pořídil běžky a hned si koupil startovné na Jizerskou padesátku. Někde se prý začínat musí. „A kolik máte natrénováno?“ ptám se ho. „Nic. Tohle budou moje první kilometry na lyžích.“ No, čekali jsme na něj skoro do soumraku, přijel opravdu bezkonkurenčně poslední na liduprázdný stadion. Ale s nadšením, a že prý za rok přijede zas.

A taky že ano! Navíc s báječnou slivovicí: „To je na zahřátí, až na mě budete v cíli zase čekat jako loni, aby vám nebyla zima.“ A hlásil se k nám na startu i v následujících letech, ten bezvadnej strejc z Prostějova.

Hlavní rozhodčí Jizerské padesátky dělám čtvrt století. Na závodě jsem začala pomáhat už v roce 1978 jako patnáctiletá – s turistickým oddílem mládeže, libereckým Dynamem, jsme pod tehdejším šéfem občerstvovací stanice na Jizerce Jožkou Gabrielem dělaly s holkama občerstvovačky. Mé kamarádce Janě Raslové zůstal pod Huascaránem tatínek, i mojí mamince tam zemřelo pár kamarádů; byla jsem tedy plná emocí a tu práci brala hodně vážně. Závod jsem ovšem neběžela ani jednou. Když jsem tam začínala, nemohli jste běžet, dokud vám nebylo osmnáct. A pak už jsem si udělala papíry na rozhodčího a byla důležitá na jiném místě.

A co vlastně moje práce obnáší? Vyrovnat lyžaře do startovních kójí, zajistit, aby všichni byli na svých místech, s označenými lyžemi, a vyjeli ve svém čase. Pak sledujeme průběh závodu a v cíli měříme u první stovky závodníků čas dojezdu – to už vlastně děláme duplicitně s elektromírou. Na startu je osm vln plus takzvaná extravlna, tedy stovka závodníků, zejména zahraničních, vytipovaných technickým delegátem závodu. U každé vlny musejí být registrátoři i proto je nás rozhodčích kolem pětapadesáti.

 

Pošli dál

27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
13.2.2024 - Zažádejte si o vrácení startovného z 57. ČEZ Jizerské 50…
Zpět na osobní závody Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pytloun
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Smartemailling
    Freelo

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul