Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

4.4.2019

Příběh Jana Došly: Poslali ho mezi rekreanty. Porazil i Řezáče

Narodil se v roce 1974. Je to pedagog na Masarykově univerzitě. Stal se prvním a zároveň posledním vítězem ze třetí vlny závodu. Na Jizerské 50 startoval celkem sedmkrát, poprvé v roce 1995. Nejlepší čas měl v roce 2002, a to 2:20:20.

Ti dva už v cíli slavili. Stanislav Řezáč zlato, Tomáš Čáslavský stříbro. Jenže za pár minut to bylo jinak. Jizerská padesátka, rok výroby 1995, má možná nejpřekvapivějšího vítěze v historii.

Jan Došla, tehdy dvacetiletý student z Brna, totiž vyrazil na padesát kilometrů dlouhou štreku až ze třetí startovní vlny. Startoval mezi amatéry, mezi těmi, kteří chtějí ze všeho nejvíc dojet. A nakonec i on sám, ač nebyl žádné běžkařské ořezávátko, měl stejnou ambici: „Chtěl jsem si to objet, byla to moje první padesátka v životě.

Skončilo to však, no, nečekaně. Mladík doslova přilétl do cíle, přesto nikdo netušil, že by mohl atakovat stupně vítězů. Jenže rozhodčí najednou zpozorněli, závodníka si zavolali k sobě. „Musel jsem k nim, kontrolovali, jestli mám všechna razítka. Ta se dávala na startovní číslo. Byly tam kontroly, na nichž nám plácli razítko, že jsme jimi projeli,“ popisuje nynější pedagog na brněnské Masarykově univerzitě. „Kontrola dopadla dobře. ‚Máte všechno, musíme vám pogratulovat,‘ řekli mi.“ Tak se stal Došla vítězem.

Byl to šok, doslova. „Ostatní nebyli moc rádi,“ připomíná si lyžař. „Hlavně Tomáš Čáslavský, který nakonec skončil třetí. Já to nakonec chápu. Vy jedete svůj závod na čele a pak vás někdo předjede.“

„To jsme také mohli jet ze třetí vlny. Naše časy by možná byly o deset minut lepší,“ reagovali tehdy podle Severočeského regionálního deníku velcí poražení Řezáč s Čáslavským. „Všude ve světě vyhrává nejlepší závodník z první vlny. Časy z dalších vln jsou pouze orientační,“ ozvali se.

Vítězem však byl Došla, to se změnit nemohlo. A nezměnilo. Jak se překvapení vlastně přihodilo? Závodníkům ze třetí vlny se v cíli odečítalo deset minut, právě kvůli prodlevě na startu. Po škrtnutí tohoto čísla se Došla dostal na čas o padesát vteřin lepší, než byl ten Řezáčův.

„Ale já jsem neměl výkonnost, abych mohl jet se Standou z první řady. Na první dva kluky jsem fakt neměl,“ přizná Došla. „Formu jsem měl dobrou, ale byl bych maximálně šestý, sedmý.“ Tehdy patřil do druhé desítky v republice, orientoval se spíše na úspěchy na akademických závodech. Jenže na Jizerce mu pomohla příroda. Ráno, nedlouho před startem, napadly čtyři centimetry nového sněhu. Pořadatelé už znovu nestihli projet stopu, a tak ji vlastně prošlapávali závodníci z první vlny. Došla si pak v ní doklouzal až pro celkový – a šokující – triumf.

„Mělo to velký vliv. První závodníci to měli o mnoho složitější. Poznal jsem to, když jsem narazil na neprošláplou stopu. Čerstvý sníh byl opravdu o hodně pomalejší,“ vzpomíná vítěz. „Musel jsem se prokousávat, přede mnou jelo hodně lidí. Ale už po kilometru jsem dojížděl lidi z druhé vlny. Využil jsem podmínek,“ přitaká upřímně.

Do třetí vlny ho v materiálech pořadatelů poslal fakt, že se na slavný závod přihlásil pozdě. Proto byl podle nich zařazen mezi rekreační lyžaře. Pedagog na to však vzpomíná trochu jinak: „Oni zařazovali závodníky do vln podle posledních ročníků. Já jsem jel Padesátku poprvé. Psal jsem do přihlášky, že jezdím mistrovství republiky, ale oni na to nebrali zřetel. Trošku mě to mrzelo…“

Na konci závodu to už bylo jinak, naštvání bylo dozajista pryč. „Byl to šok pro všechny,“ zopakuje slovo asi nejvíce vystihující událost toho dne. „A také pro mě.“ Pro lyžaře to bylo dozajista největší vítězství v kariéře. Dnes si na něj občas vzpomenou známí, kteří se mihnou na stadionu v Bedřichově. Tady je totiž tabule se jmény vítězů proslulého maratonu. Jan Došla je mezi nimi.

Pošli dál

27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
13.2.2024 - Zažádejte si o vrácení startovného z 57. ČEZ Jizerské 50…
Zpět na osobní závody Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pytloun
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Smartemailling
    Freelo

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul