Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

28.1.2021

54. ČEZ Jizerské 50 se zúčastní profesionálové z Visma Ski Classics, amatéři pojedou virtuální závod

Obdrželi jsme oficiální zamítavé stanovisko od Ministerstva zdravotnictví ČR na žádost o udělení výjimky pro individuální starty. „Vzhledem ke stále velmi závažné epidemiologické situaci ve vývoji pandemie onemocnění Covid-19 v České republice nelze udělit výjimku na konání závodu amatérů,“ stojí mj. ve vyjádření MZ ČR.

Výjimku dostaly jen závody profesionálů, protože jejich účastníci jsou pravidelně testováni. Ti v rámci ČEZ Jizerské 50 pojedou páteční Benzina ORLEN Sprint a nedělní hlavní závod na 50 km, při kterém budou sbírat body do celkového pořadí seriálu Visma Ski Classics. A protože je Jizerská 50 od letoška nově závod „Grand Classics“, bude bodový zisk o polovinu vyšší než na běžných závodech. „Elitní závod je součástí 4 nejvýznamnějších závodů v mezinárodním seriálu dálkových běhů na lyžích, a jde tedy o významnou sportovní akci s mezinárodním přesahem,“ odůvodnilo MZ udělení výjimky v oficiálním vyjádření. Závody profesionálů jsou v rámci ČEZ Jizerské 50 financovány z partnerských zdrojů, tedy nikoli ze startovného.

Jizerskou 50 dělá tím, čím je, především účast hobíků, tj. amatérských běžců na lyžích. Vnímáme jejich velké zklamání z nemožnosti uskutečnit závod tak, jak ho všichni znají. I proto přicházíme s variantou virtuálního závodu, na který jsou automaticky přihlášení všichni, kteří se stihli zaregistrovat do 54. ročníku. Zároveň se tím otevírají dveře i těm, kteří to štěstí neměli a mohou se přidat nyní. Pro závodníky jsou připravené startovní balíčky s křišťálovou medailí, pamětní medailí, startovním číslem a dalšími dárky, které budou rozeslány přímo k nim domů. Všechny přihlášené závodníky vyzýváme, aby si ve svém účtu na www.sportid.cz zkontrolovali doručovací adresu, aby měli jistotu, že jim startovní balíček dorazí správně. Jizerskou 50 si tak letos budou moci zajet lidé po celém světě, a to kdykoliv v předem stanoveném termínu. Otevřena bude navíc i kategorie pro ty, kteří zrovna nemohou vyrazit na běžky, ale rádi tráví čas aktivně a na čerstvém vzduchu.

Je to pro nás velká čára přes rozpočet. Máme vyrobená startovní čísla, medaile a naprostou většinu dalšího materiálu pro závod. „A nejen to, po celý rok závody připravuje několikačlenný tým vč. sekretariátu, podílíme se na financování tratí i umělého zasněžení stadionu a na komunikaci celé akce. K tomu je třeba připomenout, že se vše připravovalo pro téměř 9 000 závodníků, ale my museli registrace ukončit po dohodě s MZ už na 5 tisících,“vysvětluje Martin Koucký, ředitel Ski klubu Jizerská 50. Nyní je zřejmé, že se organizátoři neobejdou bez pomoci státu, aby mohli garantovat pokračování tradice Jizerské 50 i v dalších letech.

Aktuálně tak budeme čekat na jednání s NSA o konkrétní podobě a výši kompenzace. Vzhledem k pokročilé fázi příprav, kdy jsme do rozhodnutí MZ ČR museli mít připravené takřka vše pro závod, je pro nás existenční otázkou jednání se státem o formě a výši kompenzace. Je to kritická situace. Věříme, že stát nenechá amatérský sport na holičkách a pomůže mu v tomto finančně vyčerpávajícím období. Chceme přihlášeným závodníkům nabídnout kompenzaci v podobě slevy na startovném do dalšího ročníku. V tuto chvíli jsme finančně v hlubokém mínusu,“ dodává za organizátory David Douša.

Zároveň nyní finalizujeme pravidla virtuálního závodu, který bude i součástí tzv. Worldloppet Virtual Racing League. Do ní se již zapojila řada závodů po celém světě. Letošní 54. ČEZ Jizerské 50 se tak budou moci zúčastnit zájemci z celého světa bez nákladného cestování. Nabízí se tedy otázka, nepadne-li rekord v počtu účastníků virtuálního závodu tak, jako loni padl účastnický rekord přímo v Bedřichově.

Virtuální podoba závodu bude otevřena pro registrace i nepřihlášeným účastníkům, bližší informace budou brzy zveřejněny. Sledujte webové stránky www.jiz50.cz a sociální sítě ČEZ Jizerské 50.

Pošli dál

27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
13.2.2024 - Zažádejte si o vrácení startovného z 57. ČEZ Jizerské 50…
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pytloun
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Smartemailling
    Freelo

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul