Newsletter

×

Jizerská 50 - SkiTour

CGI IT Czech Republic s.r.o.
Zadarmo na Google Play

Nainstalovat

28.2.2019

Příběh hrdinství: Jak „Naše holky“ pomohly nevidomé závodnici do cíle

Každý rok dostáváme spoustu zajímavých ohlasů na závody ČEZ Jizerské 50. Jednomu z nich od pana Jana Dvořáka dáváme prostor i na našem webu, protože podle nás stojí za přečtení. Níže čtěte zajímavý příběh v originálním znění, pouze s gramatickými úpravami.

Vážení pořadatelé,

každoročně vám ve svých zážitcích ze závodu píši velké a maximální díky Našim holkám a nejinak je tomu i letošní rok, který však byl z hlediska „výkonu“ Našich holek opravdu speciální a výjimečný.

Věřím, že po přečtení se mnou budete souhlasit.

Tak jako již tradičně se závodu Hervis Jizerské 25 zúčastnil náš tým stolních tenistů z Neratovic a podobně jako v minulých ročnících si odnášíme několik velmi silných zážitků. Rád bych vám nejprve popsal událost, která se odehrála na cca třetím kilometru po startu a která dle mého názoru na závody nepatří, i když se bohužel občas stane.   

Závodnici ve věku našich babiček (o níž jsem psal již loni a jež vždy srdnatě bojuje na trati a pravidelně končí společně se mnou na stupních vítězů „od konce“), která jela vedle mě ve stopě, porazil jeden z prvních závodníků Jizerské 10. Aniž by zavolal „stopa“, tak ji objel a naboural ve velké rychlosti do hůlky, čímž ji úplně rozhodil, a tak skončila na zemi obličejem ve sněhu. I když jsem na něj volal, tak jel dál, aniž by řešil, jestli je paní v pořádku. Naštěstí se jí nic nestalo a brala vše sportovně. Ponechám na čtenáři, nechť si na celou situaci udělá svůj názor, a pokud by to náhodou četl i tento závodník, tak doufám, že se alespoň trošku zastydí.

Pro mě osobně se ale začal odvíjet hlavní příběh letošního závodu na první „občerstvovačce“ cca na pátém kilometru, ke které jsme již přijížděli za doprovodu našich úžasných holek ze závěru závodu, jež nám jako každý rok pomáhaly zdolávat trať. Letos bohužel nejela Běla kvůli zranění ruky, ale zastoupila ji dcera Andulka. Dále jela Věra, Ivana s dcerou Klárkou a Irena s dcerou Radkou. Tým našich „žlutých andělů“ se tak oproti loňsku rozrostl.

Na této první občerstvovací stanici čekala dvojice závodníků (muž a žena). Muž měl žlutou vestičku „průvodce“ a žena měla žlutou vestičku „nevidomý“. Muž nemohl z důvodu bolesti kolene pokračovat v závodu, a tak čekali na jeho závěr. Proběhla krátká porada a pro mě překvapivý závěr byl, že pro muže přijedou pořadatelé a žena bude pokračovat dál!

Klárka si ochotně oblékla vestičku „průvodce“ s tím, že povede závodnici dalších 20 km až do cíle! Žádný problém pro tento obdivuhodný a sehraný tým holek s jejich dcerami. Pokuste se prosím, pokud je to vůbec možné, vžít do situace této nevidomé závodnice (jmenuje se Nikola), jež jela poprvé v životě takovýto závod a která se rozhodla pokračovat i bez manžela se skupinou pro ni neznámých lidí.

Z občerstvovací stanice se mně osobně vůbec nechtělo odjet, protože oproti loňsku to opravdu nemělo chybu a křehoučké sušenky, sušené meruňky, švestky, čaj či energetický nápoj byly opravdu vynikající, ale nechtěl jsem, aby měly holky ještě starosti se mnou.

Popisovat průběh a všechno, co se během těchto 20 km odehrálo, by vydalo na velmi dlouhé povídání, a tak se pokusím jen krátce popsat několik silných momentů, kdy měl amatérský lyžař jako já možnost sledovat a jenom žasnout, jaký lidský servis dokáže závěr závodu poskytnout.

Holky se totiž o závodnici postaraly naprosto profesionálně, a hlavně laskavě ze všech možných hledisek – „navigovaly“ Nikolu, jak a kudy má jet, staraly se o občerstvení tak, že se s ní dělily i o své jídlo. Byly trvalou velkou psychickou oporou, když měla velké bolesti zad a už fyzicky opravdu nemohla. Stále chválily za to, že to nechce vzdát a chce dojet, vyprávěly historky o horách a za každé situace vytvářely naprosto pohodovou náladu.

Po cca třech hodinách se holkám Nikolu opravdu podařilo do cíle úspěšně doprovodit a skončila tak nakonec na třetím místě od konce. Byl to velmi silný zážitek vidět tuto závodnici v cíli fyzicky úplně vyčerpanou, ale šťastnou s medailí na krku. Byla to velice silná a dojemná chvíle, jež člověk opravdu nezažívá každý den. Ten, kdo jednou překonal v čemkoli sám sebe, tak určitě zná tento pocit, kvůli kterému to všichni děláme.

Troufnu si tvrdit, že Nikola dojela do cíle díky svému velkému odhodlání, ale hlavně díky holkám, jež odvedly naprosto profesionální a obrovsky odpovědnou práci, jež dle mého názoru nemá na jiných podobných závodech obdoby!

Velký respekt a obrovské díky, Naše holky!

A tak zase za rok 
Skol
Jan Dvořák

Pošli dál

27.2.2024 - 58. ČEZ Jizerská 50 se pojede 6.-9. února 2025!
15.2.2024 - NASAĎTE ČELENKU OD ČSOB A MASTERCARD A VYHRAJTE REPRODUKTOR…
13.2.2024 - Koupaliště Dolina v Bedřichově se dočká revitalizace. I…
13.2.2024 - Zažádejte si o vrácení startovného z 57. ČEZ Jizerské 50…
Zpět na aktuality Zpět na úvodní stránku

ZÁVODY 57. ČEZ JIZERSKÉ 50

ČEZ JIZERSKÁ 50

11. 2. 2024

  Závod zrušen.  

JIZERSKÁ 25

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČT JIZERSKÁ 10

10. 2. 2024

  Závod zrušen.  

MINI JIZERSKÁ POJIŠŤOVNY VZP

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

VOLKSWAGEN BEDŘICHOVSKÁ 30

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ČSOB Jizerská 17

8. 2. 2024

  Závod zrušen.  

T-MOBILE JIZERSKÁ FIREMNÍ ŠTAFETA

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

ORLEN SPRINT

9. 2. 2024

  Závod zrušen.  

FACEBOOK INSTAGRAM

GENERÁLNÍ PARTNER

    ČEZ

PRÉMIOVÝ PARTNER

    T-mobile

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + Mastercard

HLAVNÍ PARTNEŘI

    ORLEN
    VW užitokové vozy
    PVZP

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Česká televize

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

    Evropa2
    Sport

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    NSA
    SLČR
    Liberecký kraj
    #VisitCzechRepublic
    Ministerstvo pro místní rozvoj

Oficiální partneři

    Grant Thornton
    Volkswagen FS
    Generali Investments
    Česká mincovna
    SWIX
    Preciosa

Oficiální dodavatelé

    Jizerská o.p.s.
    Albrecht
    COOP
    Johnny Servis
    PERI
    ČHMÚ
    Pytloun
    Pacovis
    TKF
    Progres
    Královka
    Kitl

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kudy z nudy
    RTM+
    Liberecká drbna
    Nordic
    A11
    Liberec Český rozhlas

Spolupracujeme

    ČHS
    Freelo
    Smartemailling

Součást sérií

    Worldloppet
    Visma Ski Classic
    SkiTour

Institucionální partner

    Liberec
    Jablonec nad Nisou
    Frýdlant
    Obec Bedřichov

PARTNEŘI

    Enervit
    Ahrend
    Intersport
    Madhus
    Kama
    DB Schenker
    Nisa
    Asklepion

Pořadatel

    SkiKlub

SPOLUPOŘADATEL

    Asociace sportu pro radost

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul